Hoe wordt Nederland bestuurd?
Nederland wordt bestuurd door de overheid. Die bestaat uit drie niveaus: het rijk, de provincie en de gemeente. Daarnaast zijn er ook nog de waterschappen. Iedere vier jaar mogen Nederlanders stemmen op de mensen die in deze overheden plaatsnemen. Stemmen mag ook voor het Europees Parlement, dat is iedere vijf jaar.
Wie bestuurt Nederland en wat gebeurt er na verkiezingen?
Het rijk
Ik ben echt wat wijzer geworden! De avonden waren leerzaam en leuk om te volgen. Bovendien heb ik mijn netwerk op een leuke manier kunnen uitbreiden.
Deelnemer aan de cursus
Nederland is een koninkrijk. Dat betekent dat ons staatshoofd een koning of koningin is. Welke taken de Koning en de overheid hebben, en aan welke regels ze zich moeten houden, staat in de grondwet. Daar staat ook in wat de rechten van de burgers zijn. De koning heeft geen macht over het volk, die ligt bij het parlement. Dat zijn de Eerste en Tweede Kamer. De macht van de overheid wordt beperkt door wetten en regels. Burgers kunnen naar de rechter als zij vinden dat de overheid haar macht misbruikt.
De provincie
Alle twaalf provincies van Nederland hebben hun eigen bestuur. De Provinciale Staten, vormen het ‘parlement’ van de provincie. Het dagelijks bestuur van de provincie ligt bij de Gedeputeerde Staten. De voorzitter van de Provinciale en Gedeputeerde Staten is de ‘commissaris van de Koning’, een functie die te vergelijken is die van een burgemeester in een gemeente.
De provincie heeft allerlei verschillende taken. Bijvoorbeeld de inrichting van de ruimte: waar komen bedrijventerreinen, waar is een weg nodig, waar komt natuurgebied? De Provinciale Staten kiezen ook de leden van de Eerste Kamer. Deze Kamerleden worden dus niet rechtstreeks door de inwoners van Nederland gekozen.
Verkiezingen
Voordat er verkiezingen zijn, laten politieke partijen weten wat hun politieke meningen zijn. Wat vindt elke partij over werkloosheid, het milieu, de gezondheidszorg? De inwoners van Nederland bepalen vervolgens met welke partij ze het grotendeels eens zijn. Op de dag van de verkiezingen mogen zij op een stembureau hun stem uitbrengen.
Verkiezingen in Nederland gaan volgens ‘evenredige vertegenwoordiging’. Dat betekent dat het aantal zetels dat de partijen krijgen, gebaseerd is op het percentage stemmen dat ze hebben behaald. Een zetel is een plekje in de Tweede Kamer, de Provinciale Staten of de gemeenteraad. Als de stemmen geteld zijn, is ook bekend hoeveel zetels iedere partij krijgt. Daarna gaat de grootste partij proberen samen met anderen een coalitie te vormen. In Nederland is het altijd nodig om samen te werken in het bestuur. Het is namelijk nog nooit voorgekomen dat één partij in haar eentje een meerderheid had.
Wij sturen je een link om in te loggen op je persoonlijke cursuspagina.